Els escenaris històrics de Jocs de Trons a Girona (2): el carrer del bisbe Cartañà i els Jardins de la Francesa

Girona ha esdevingut un dels escenaris de la sisena temporada de Jocs de Trons. Però quin passat històric s’amaga darrera dels escenaris de Joc de Trons a Girona? Avui repassem el carrer del bisbe Cartañà i els Jardins de la Francesa.

rodatge

2. C/ del bisbe Cartañà i Jardins de la Francesa (n. 4 al mapa)

El carrer del bisbe Cartañà recorre els darreres de la catedral, al costat de l’absis, des de la Plaça dels Apòstols, on hi ha el Palau Episcopal, fins a enllaçar amb el carrer de Sant Cristòfol. A la part final del carrer del bisbe Cartañà, enfilats a la muralla, es situen els Jardins de la Francesa.

El carrer del bisbe Cartañà ha estat ambientat com a escenari medieval a la sèrie.

Carrer de bisbe Cartañà (foto HBO – El Punt Avui)

Baixant les escales del carrer, es desemboca a la part exterior de l’absis de la catedral, un monument espectacular que resulta totalment coherent en un escenari medieval.

absis

L’absis de la catedral, des dels Jardins de la Francesa, dels quals parlo més avall (foto: GB)

Efectivament, si l’escenari de les escales de la catedral era un escenari essencialment barroc, el del bisbe Cartañà, en canvi, és essencialment medieval, dominat per la part exterior de l’impressionant absis de la catedral, construït en estil gòtic a la primera meitat del segle XIV i que, tot i alguns afegits historicistes del segle XX, conserva la sobrietat imposant del seu disseny original. El fons que es veu en aquesta imatge de la sèrie és, doncs, perfectament medieval -baix medieval, és clar.

Al fons, la catedral (HBO – El Punt Avui, 26/4/2016)

Els Jardins de la Francesa constitueixen un escenari molt diferent. Els Jardins s’han construït sobre un casalot adossat a la muralla i molt proper al portal de Sant Cristòfol, que devia resultar molt danyat durant els setges de 1808-1809. En fotografies del primer terç del segle XX apareix en ruïnes i l’espai no es va recuperar, en forma de jardí, fins a la dècada de 1980. Reuneix en un mateix espai, així, un dels elements fonamentals del barri antic de Girona: el gust romàntic per la combinació de pedra i vegetació.

murallessantcristofol

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s