Unes quantes instruccions bàsiques per a moure’ns pel nou Google sites. Caldrà recordar de clicar periòdicament “Publica” per anar actualitzant els canvis que fem. Des del mateix botó de Publica podem fer “Mostra el lloc web publicat” per veure com queda. També cal recordar que Google té una bona guia del google sites, aquí.
Creem el nostre google sites
Accedim al nostre correu i a la nostra dreta a dalt de tot anem als quadradets de les aplicacions de google i triem el Sites tot clicant a sobre de la seva icona (amb una vegada n’hi ha prou)

Podem crear un lloc web en blanc, que podrem dissenyar com nosaltres vulguem, o utilitzar una plantilla. El crearem en blanc fent un clic a sobre de l’opció “En blanc”:

Tindrem aquesta perspectiva:

Ara farem les primeres accions a la nostra pàgina i intervindrem als llocs marcats amb un cercle vermell:

a) Posarem títol al lloc web tot clicant a “Introdueix el nom del lloc web”; jo hi posaré “Lloc web de 1r d’ESO” (o el nom que calgui).
b) Allò on diu “Títol de la teva pàgina”, esborrarem aquesta lletra i hi posarem el nostre títol: “Pàgina d’inici”. Comprova que quan hi cliques a sobre se t’obre un quadre de diàleg amb el qual pots modificar el tamany, el títol de lletra, etc.

c) A la dreta de tot, a Temes, triarem un disseny: per exemple, el tema “Impressió”.
Tot seguit, clicarem a , a “Adreça web” hi apareixerà el nom que hàgiu poat al lloc web, deixarem que el vegi tothom del nostre domini, i tornarem a clicar “Publica”:

El que vegeu ha de ser semblant a això:

Afegim pàgines al nostre google sites
Ara afegirem pàgines al nostre lloc web.
Anirem a “Pàgines”, clicarem a la , i al símbol
que ens apareixerà quan col·loquem el cursor a sobre, posarem el nom al quadre de diàleg que s’obre tot seguit (jo hi poso “Ciències socials”, i cliquem “FET”. Podem fer el mateix procediment per a crear-ne d’altres: per exemple, “Projectes”. Les pàgines creades es veuen a la dreta de la nostra pantalla.

També les veiem a la capçalera del nostre lloc web.

Podem canviar l’ordre simplement clicant un cop a sobre de la que vulguem i arrossegar-la fins el lloc nou.

Clicarem a “Publica” per actualitzar el lloc web.
Afegim subpàgines al nostre google sites
Afegir subpàgines va molt bé perquè totes les matèries poden treballar amb el mateix sites (cada matèria, una pàgina, i cada unitat didàctica una subpàgina, per exemple), o ordenar les diferents activitats de cada tema. Per a fer-ho clicarem al costat dret del nom de la pàgina i triarem “Afegeix una subpàgina” al menú que s’obre.

Posarem el nom que vulguem donar-li (per exemple, “UD 01”) i clicarem “FET”. Podem crear-ne tantes com vulguem amb el mateix procediment i moure-les de lloc amb el mateix procediment que fèiem amb les pàgines. De tant en tant clicarem “Publica”.
Podem posar l’accés a pàgines i subpàgines a la part superior o la la lateral: hem de clicar a la rodeta que ens apareix quan anem amb el cursor al costat del nom del lloc web:

Allà ho seleccionem a Navegació – Mode (i després cliquem “Publica”):


Inserir contingut a les pàgines i subpàgines
Per a introduir continguts, ho podem fer a partir de plantilles o dissenyant nosaltres la distribució de les pàgines. Les plantilles van molt bé quan volem introduir diverses fotografies, textos i fotografies combinats, etc. Si només volem afegir una mica de text o algun document, les plantilles no calen. Aquí us poso uns quants exemples.
Inserir un document. Posarem un títol i tot seguit inserirem un document que ja tenim guardat al nostre drive:
Anem a “Insereix” i després “Quadre de text” i s’obrirà:

Posarem el títol que vulguem i clicarem a fora del requadre. Tot seguit anirem a “Insereix” “Drive”, buscarem amb la lupa de cerca el nom del document que volem inserir (poseu el nom o part del nom del document i cliqueu “enter”).

Tot seguit clicarem dues vegades sobre el document que volem inserir, i clicarem “Publica”. Podem canviar l’ordre dels títols i documents arrossegant-los fins a la posició que desitgem. De la mateixa manera podem inserir una presentació de google, una gràfica o una fotografia que tinguem al drive.

Si volem ordenar la pàgina amb diferents elements, anirem a “Insereix” “Dissenys”, triarem el que ens vagi bé per al que volem fer, el clicarem i després hi posarem els materials seleccionant el que vulguem:

Inserir imatges de la xarxa al Google Sites
Com acabem de veure es poden penjar imatges al Google Sites que procedeixin de llocs diversos. Anirem a “Selecciona una imatge” i allà triarem “Per URL” i, com es veu, tenim un espai per copiar la URL de la imatge que desitgem: “Copia l’URL de la imatge”.

Ho farem amb la URL de les imatges de la Viquipèdia. Per exemple, inserirem una imatge dels Pirineus i per a això anirem a l’article de la Viquipèdia i clicarem a sobre de la fotografia que volem inserir: Ens apareix la pantalla següent (hi ha diferents maneres de fer-ho, però us en proposo una):

Clicarem a baix a la dreta de la pantalla, allà on posa “Més informació”, i ens ofereix diferents opcions sobre la fotografia:

Cliclarem l’opció d’usar l’arxiu a la web (“Use this file on the web), i de les diferents opcions copiarem la URL de l’arxiu (“File URL”)

Copiarem aquesta adreça al lloc del Google sites que teníem preparat i clicarem a “Insereix una imatge” i ja tindrem la nostra imatge al Google Sites:

A vegades la imatge no té aquestes diferents opcions; aleshores clicarem a sobre de la imatge amb el botó dret del ratolí i triarem “Copia l’adreça de l’enllaç” i l’enganxarem al Google Sites com hem fet amb l’altra opció.

D’una manera o una altra, ja tenim les nostres imatges al Google Sites:

Es poden fer moltes més coses, però amb això en tenim prou per començar!!!