“LA GUERRA DEL FRANCÈS A LES COMARQUES GIRONINES, 1808-1814”
Aquest és el títol de l’exposició itinerant sobre la Guerra del Francès que ha organitzat el Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona i que s’ha pogut veure a diverses poblacions entre els anys 2010 i 2013. Ha sigut una aproximació rigorosa i divulgativa alhora, amb una gran atenció al territori. En algunes poblacions, a més, s’ha complementat el cos central de l’exposició amb uns plafons dedicats específicament a la comarca en qüestió. Ha tingut, com a materials complementaris, un trítptic comú a totes les poblacions, algun trítptic comarcal, i un catàleg de 230 pàgines elaborat per 14 autors que presenta un estat de la qüestió sobre el tema (comprar-lo). Es va inaugurar a La Bisbal el 10/9/2010.
Materials disponibles:
“La Guerra del Francès a les comarques gironines”, o tríptic dels àmbits comuns a totes les comarques; recull el text principal de cada àmbit i algunes imatges: us podeu descarregar el pdf La Guerra del Francès a les comarques gironines en català, castellà i anglès.
- La Bisbal, 10/09/2010 – 10/10/2010, amb un apartat especial sobre el Baix Empordà (pdf La Guerra del Francès al Baix Empordà – La Bisbal) (en català) (i inauguració). El Diari de Girona es va fer ressò de l’acte tot assenyalant, de la mà de Daniel Bonaventura, que “la complexitat d’elements que van intervenir en l’anomenada Guerra del Francès (1808-1814) s’analitza en una nova exposició que centra l’atenció en els fets històrics de les comarques gironines, víctimes d’un xoc que, sobre el terreny, van patir les crueltats pròpies de la guerra de guerrilles”. Wilaweb també es va fer ressò de l’acte.
- Banyoles, 26/11/2010 – 9/1/2011, amb un apartat especial sobre el Pla de l’Estany (pdf Guerra del Francès al Pla de lEstany) (en català) (i inauguració de l’exposició a Banyoles: “La cultura no és una despesa sumptuària“). La inauguració de l’exposició va inaugurar també el 17è Col·loqui de Tardor, dedicat aquest any a la Guerra del Francès.
- Tossa, 15/1/2011 – 27/2/2011, amb un apartat especial sobre La Selva. Podeu veure una ressenya de la inauguració a Tossa de l’exposició. La meva intervenció es va centrar en les relacions entre la història local i la història general
- Begur, 5 al 26/3/2011, Sala Municipal d’Exposicions. Podeu veure una ressenya de la inauguració, on vaig destacar l’interès de l’exposició de presentar una explicació del conflicte que tingués en compte tant les seves característiques en el conjunt de les comarques gironines com la diversitat de situacions locals.
- Girona, a l’Arxiu Històric de Girona (Plaça Sant Josep, 1 GIRONA), del 14 d’abril al 31 d’agost de 2011. Horari: del 14 d’abril al 30 de maig, de dilluns a divendres de 9:00 a 18:00 hores, i dissabtes de 9:00 a 14:00 h.; a partir de l’1 de juny i fins al 31 d’agost: de dilluns a divendres, de 8:00 a 15:00 hores. Vegeu-ne la inauguració, amb una reflexió sobre com commemorar els fets històrics.
- Hostalric, de l’1/10 al 6/11/2011
- L’Escala, inauguració 10/2/2012, al Museu de l’Anxova i de la Sal. Al link també he recollit la ressenya que en va fer www.empordà.info, que destacava que l’exposició volia “incentivar els investigadors a recompondre els fets ocorreguts durant la Guerra del Francès, amb motiu de la commemoració del seu bicentenari. L’encàrrec d’organitzar la mostra va sorgir dels diferents centres d’estudis de les comarques gironines, a redós del Patronat Francesc Eiximenis, els quals han ajudat a donar sentit al projecte i, en conseqüència, a donar-hi una dimensió clarament territorial”
- A Olot, l’exposició es va poder veure el setembre de 2012, i va poder comptar també amb un ampli apartat dedicat a Olot degut a Josep Catà. Vegeu un recull de fotografies de l’acte. El Diari de Girona va recollir l’acte i va destacar que s’inseria en un ampli programa d’actes de commemoració de la guerra.
- A Ripoll, l’exposició es va poder veure entre el novembre de 2012 i el gener de 2013. El Diari de Girona va recollir l’acte i Pere Jordi Piella va comentar que, a parer seu, l’exposició no recollia prou fets de la comarca.
- L’exposició es va tancar a Figueres, a l’espai cultural La Cate, on va estar exposada des del 14 de març al 7 d’abril de 2013
- A partir del 24/04/2014 es va instal·lar amb caràcter permanent al Castell de Sant Ferran, de Figueres, on es pot visitar actualment