Amb la comunicació “Les competències informàtiques i informacionals bàsiques en els estudis universitaris: una proposta”, la Xarxa d’Innovació Docent sobre TIC i docència de la UdG, en la qual participo, ha quedat finalista del Premi a la Millor Comunicació en format Pòster del VII CIDUI, lliurat a Barcelona el 6 de juliol de 2012.
Aquesta proposta, en el qual hi ha participat professorat de diferents centres de la UdG, recull, d’una banda, el treball realitzat en la concreció i classificació de les competències informàtiques i informacionals que es considera que haurien de tenir els estudiants de grau en acabar els seus estudis i per a desenvolupar-se com a bons professionals, i d’altra banda, proposa una sèrie d’activitats per treballar a l’aula i les competències que es pretenen assolir amb cada una d’elles.
La comunicació que es presenta recull el treball realitzat per la Xarxa Tic i Docència, de la Universitat de Girona, amb el que s’ha buscat de concretar les competències informàtiques i informacionals que haurien de tenir tots els estudiants de grau quan acaben els seus estudis, i que pensem li permetran desenvolupar-se com a bon professional, cadascú en el seu àmbit. El text recull, per una banda, el treball realitzat en la concreció i classificació de les diferents competències informàtiques i informacionals; i per l’altra, una sèrie d’activitats que es proposa que es facin a l’aula i les competències que es pretenen assolir amb cada una d’elles
PARAULES CLAU: Innovació docent, identificació de competències, competències informàtiques i informacionals
DESCRIPCIÓ DEL TREBALL:
1) Analitzar diversos documents en els que es proposaven competències transversals en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions que els estudiants universitaris havien d’assolir. Finalment, es va optar per treballar amb les competències o habilitats bàsiques proposades per Maria H. Andersen.
2) Aquestes habilitats es van classificar en competències informàtiques i en competències informacionals. I aquestes últimes, a la seva vegada, es van agrupar en sis competències generals, que són Cercar, Analitzar, Organitzar, Publicar, Eines TIC i Organització personal.
3) Elaborar una proposta definitiva de competències TIC utilitzant la metodologia específica de Tobón, que proposa una metodologia en què cada unitat de competència és descrita amb els següents components: un verb d’acompliment, un objecte, una finalitat i una condició de qualitat.
RESULTATS I CONCLUSIONS:
Un cop definides les competències es va considerar que el document s’havia d’acompanyar d’una proposta d’activitats encaminades a l’assoliment d’aquestes competències. s’han proposat diverses activitats per a cada una de les principals àrees que formen part de la xarxa.
ELS MEMBRES DE LA XID TIC I DOCÈNCIA SÓN
Marissa Baraldes Capdevila, Genís Barnosell, Helena Benito Mundet, Ramon Fabregat Gesa, María Jesús Gutiérrez del Moral, David Huerva Denyer, Pilar Morera Basuldo, Jordi Poch García, Florencio de la Torre Yugueros, Alberto Zamora Cervantes.
EL PÒSTER COMPLET ES POT CONSULTAR AQUÍ i es pot descarregar en format pdf.