Star Wars episodi VIII: Els últims Jedi

És curiós de veure com la darrera entrega de la saga ha provocat comentaris totalment contradictoris, des dels puristes que la qualifiquen d’avorrida, sense inspiració i sense ànima, als fans incombustibles (i molts crítics de cinema) que la consideren entre les millors, sinó la millor. Aquí teniu la meva opinió.

D’entrada cal dir que és inevitable una certa sensació de déjà vu, de ja vist abans: uns mateixos personatges, uns mateixos escenaris (les naus d’atac, els grans destructors, les màquines de guerra terrestres,…), unes mateixes accions, de fet (la guerra “àeria”, la resolució de la batalla en el darrer moment,…). Es tracta de veure si la nova història que se’ns ofereix combinant aquests elements ja coneguts ens sorprèn i ens atrapa o, en canvi, passa sense pena ni glòria.

I és que per la banda dels personatges poca cosa s’aporta a la narració. Són els mateixos que El despertar de la força: la Rey i en Kylo Ren, sobretot, però també en Fin, en Poe Dameron i el seu droide, en Luke Skywalker, la Leia, i el súper-dolent líder suprem Snoke, als quals s’afegeix ara la Rose Tico, una treballadora de manteniment que passa a ser mitja heroïna, i no hi falten breus aparicions del C-3PO i una visió d’en Yoda. Són tots ells personatges plans, que no evolucionen al llarg de la pel·lícula, i els que ho fan, com la Rey que esdevé el darrer Jedi no ho fan interiorment -simplement descobreix uns poders que es veuen a venir des del començament. El més interessant hauria pogut ser l’ambigüitat d’en Kylo Ren, al qual la Rey creu descobrir encara una vessant de la força no absorbida del tot pel costat fosc. Però, a banda que tot plegat és una trampa, la narració hi passa de puntetes sense aprofundir en el personatge.

Els efectes especials són, és clar, espectaculars, però una mica irregulars, com si hi faltés un pèl més de post-producció. Una de les primeres naus X-fighter sembla de cartró pedra; molts escenaris són tant impol·luts, nets i brillants, que els personatges sembla que tinguin por d’embrutar-los, i l’escena de la Leia com a Superman és, probablement, el pitjor de la pel·lícula.

Pel que fa al ritme narratiu, tota la primera hora no només és molt lenta, sinó que, de fet, poca cosa aporta a la narració. Ja ho sabem que la República està a les últimes i que Poe Dameron és un imprudent: amb 10 minuts s’hauria pogut explicar el mateix, i crec, també, que en aquesta hora es concentren la majoria de problemets de post-producció abans esmentats. A partir de l’hora, el ritme canvia i, podríem dir, la cosa es a va animant i, sobretot a partir de l’hora i 45 minuts, el ritme es torna molt més trepidant, molt més semblant al que ens té acostumats la saga. És en aquesta part final de la pel·lícula quan es trenen les dues grans trames que l’estructuren, sempre en el marc de la guerra entre la República (les forces rebels, el bé) i el Primer Orde (manat pel malvat Snoke, el mal). La primera d’aquestes trames, més prosaica, és l’intent de fugida de les darreres forces de la República, encalçades pels destructors del Primer Orde, amb una trama secundària que protagonitzen en Finn i la Rose Tico a la recerca d’un desxifrador que permeti penetrar al cuirassat del Primer Ordre perquè no pugui perseguir la flota de la República -desxifrador que resulta ser un traïdor i epopeia que, al capdavall, no té cap resultat positiu. La segona trama la protagonitza la Rey, que ha trobat en Luke Skywalker i que li demana que l’instrueixi en els secrets de la Força, fins que, creient que en Kylo Ren es pot tornar bo altra vegada es fica a la boca del llop, on Snoke intenta matar-la. El miratge, però, dura poc, i el que fa Kylo Ren és erigir-se en el líder del Primer Ordre.

La Guerra de les Galàxies ha esdevingut així, una sèrie. Una sèrie on, com deia al començament, coneixem personatges, escenaris i dinàmiques i esperem que la història concreta ens sorprengui. Ho aconsegueix? Més que sorprendre, crec que sí que acaba captivant l’interès, sobretot la darrera hora de pel·lícula: un ritme adequat, una mica d’ironia, alguna emoció, … La pel·lícula, al capdavall -insisteixo, sobretot en el seu tram final- es manté al nivell de la saga. I ho fa, sobretot, si posem en el seu lloc correcte al conjunt d’aquesta saga que, a parer meu, sovint s’idealitza excessivament. Si entenem la Guerra de les galàxies com una aventura que canvia la Segona Guerra Mundial per una guerra a l’espai, seguint les petjades que, pel que fa als escenaris, ja als anys seixanta havien obert sèries com Star Treck, aleshores crec que l’Episodi VIII es manté al nivell esperat. Les pel·lícules originals van crear tot un univers nou que va sorprendre fa quaranta anys. Ara aquest univers està consolidat i és la seva fertilitat el que permet que es creïn una vegada i una altra nous escenaris de la guerra a l’espai entre el bé i el mal.

Al final, és clar, els darrers resistents aconsegueixen escapar i ja se’ns anuncia que seran la llavor d’una Resistència que continuarà en, almenys, una propera entrega contra l’imperi. Quan la Rey es mostra conscient, finalment, dels seus poders de Jedi, només resta per dir: Visca la República!

Una altra nota: ja ho vaig dir a la darrera entrega: Bola de drac ha esdevingut una referència ineludible. Els que conegueu bé la sèrie, ho veureu cap al final.

I finalment: la versió catalana és molt bona. És impresentable, en canvi, la gasiveria amb què es distribueix. A Girona, avui diumenge, per posar un exemple, hi havia 23 sessions en castellà i només 3 en català. Després diran que el cinema en català no interessa.

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s