Convertir el blog en un llibre digital amb BlogBooker i Calaméo o Issuu

Vull convertir el contingut del curs 2015-2016 del meu blog Ciències socials, cultura i valors ètics 1r d’ESO en un llibre digital. Així puc actualitzar el blog per al proper curs i guardo el que he fet en aquest. El blog és de Blogger, i el que explico, per tant, correspon a aquesta plataforma, però no sembla que en altres plataformes funcioni diferent.

Ho faig amb la versió gratuïta de BlogBooker, que té limitacions en quant a nombre de llibres que pots crear, a qualitat de les imatges i a data de publicació dels posts (només accepta un any).

1. Primer cal obtenir una còpia del contingut del blog. La faig anant a Configuració – Altres – Importa i crea una còpia de seguretat – Crea una còpia de seguretat del contingut

convertir01

2. Guardo la còpia a l’escriptori i vaig a la web de BlogBooker.

Us descric el procediment que segueixo sense incloure imatges perquè la pàgina web aclareix que “You agree not to use any automatic device or manual process to monitor or copy our web pages or its content without prior written permission”

3. Vaig a “Supported blog systems” i trio la plataforma del meu blog, en aquest cas, Blogger.

4. Carrego l’arxiu de la còpia que he fet de Blogger, poso la URL del blog, vaig una mica més avall i defineixo les característiques del llibre que deixen triar:

 • El període en què van ser fets els posts i l’ordre cronològic amb què els volem mostrar
 • Si ho volem a una o dues columnes
 • La llengua dels elements que BlogBooker afegeix, com ara “Índice general” i el nom dels mesos en què van ser publicats els posts (no hi ha el català)
 • I tot un seguit d’altres característiques, com si volem afegir o no els comentaris, l’autor del post si és que al blog escriuen diversos autors, si hi volem o no una taula de continguts o si volem que cada entrada es vegi en una pàgina nova. També podem definir el format de la publicació, la lletra i el seu tamany.
  • Compte! Si no marquem “Footnoted links” es perden els links

i quan tinc tot això clar premo “Create your BlogBook”

5. El resultat es proporciona en una pàgina web en format pdf (en aquest moment no tinc clar quan de temps està actiu el link) i se’n pot fer una còpia també en pdf.

Valorem el resultat:

 1. Respecta bé les imatges
 2. No conserva els formats originals
 3. Ordena les entrades segons l’ordre que l’hi hem dit (de més antiga a més nova o al revés) i, si has seleccionat Table of Contents, crea un índex cronològic més aviat lletjot
 4. Havent marcat “Footnoted links” converteix els links en notes a peu de pàgina
 5. Només recull les entrades (amb els seus comentaris, si es vol). Per tant, si voleu que en aquest arxiu hi consti alguna referència a l’autoria heu d’introduir aquesta referència a l’entrada que anirà al començament.

A partir d’aquí, es pot fer servir el pdf directament o fer-lo servir com a base per crear un llibre o revista digital amb una altra aplicació. 

Ho he provat amb les versions gratuïtes de Calaméo i Issuu. Els resultats són semblants amb ambdues, i amb ambdues aplicacions es pot compartir els resultat o inscrustar-lo en un web. Ara bé, la incrustació de Calaméo funciona perfectament a Blogger però no pas a WordPress (en el qual cal instal·lar un plug-in que no totes les versions de WordPress permeten). En canvi, Issuu es pot inscrustar perfectament  tant a Blogger com a WordPress usant el codi corresponent.

Per al resultat amb Calaméo seguiu aquest link. Per a una comparació més exhaustiva entre Calaméo i Issuu, vegeu el proper post.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, Educació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s