Signat per Daniel Bonaventura, el Diari de Girona ha dedicat un llarg article, de gairebé una pàgina de la seva edició en paper, al meu llibre Girona, 1833-1874. Una ciutat en transformació, editat per l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona. Una versió reduïda de l’article també s’ha publicat a la web del diari.
Algunes frases de l’article que destaquen aspectes rellevants del llibre:
Ja el títol adverteix que el llibre aporta una nova tesi que convida a revisar la visió pessimista difosa per la historiografia sobre un segle en el qual es produeix l’arribada del ferrocarril, la creació de la Biblioteca Pública, l’Institut de Secundària, el Pont de Pedra, el Teatre Municipal, el tancament dels convents i, entre altres, el sorgiment de la industrialització i el sindicalisme (…)
El llibre de Barnosell també trenca el mite que sense la implantació de la indústria cotonera no hi pot haver canvi social, sosté que el cas de Girona és l’excepció. La indústria tèxtil s’implantarà més endavant a la ciutat, però ja hi funciona la fàbrica de turbines Planas, hi ha una indústria paperera i es produeix un canvi agrari al voltant de la ciutat (…)
Va ser al segle XIX, quan Girona va esdevenir “plenament provincial”, que es va reescriure la història en favor d’un relat espanyol que arriba a situar la llengua catalana com un ‘dialecto áspero y semi-bárbaro’ a extingir” (…)
Podeu llegir aquí la versió digital de l’article. I també aquí: Catalunya i Aragó.
Retroenllaç: Girona, 1833-1874. Una ciutat en transformació | Història! Bloc de Genís Barnosell