Eixos cronològics amb Tiki-Toki

Tiki-Toki és una aplicació on-line que permet fer eixos cronològics precisos i molt espectaculars. Permet entrar dates “abans d’ara”, introduir fotografies i videos, i la cronologia resultant és proporcional al temps i és, per tant, molt útil a l’ensenyament.

Accediu a l’aplicació. Us heu de registrar a free sign up (extrem dret superior; on, quan us hàgiu registrat tindreu login per accedir-hi). Us demana un nom d’usuari, un correu electrònic i una contrassenya per al vostre compte. Fet això, premeu Login i ja estareu en disposició de crear el vostre eix cronològic amb create new timeline (en la versió gratuïta només podreu crear-ne un, d’eix cronològic). Se us obrirà el següent quadre de diàleg:

Tiki_01_create

Introduïu un títol, dates d’inici i final i una breu introducció sobre el contingut de l’eix cronològic. També podeu introduir una imatge que simbolitzi el vostre eix (i al quadre següent els seus crèdits, o sigui autor o procedència) i, igualment, una imatge de fons, a més de triar el color de fons i de l’escala cronològica.

Tiki_02_datesPel que fa a les dates, Tiki-Toki accepta dates des de la més reculada prehistòria. Qualsevol data s’ha d’introduir amb el format dd/mm/aaaa (per exemple 07/03/0125). Si és abans de Crist cal afegir BC després de la data. També es poden introduir les hores, amb el format hh:mm:ss. Les dates anteriors al 99999 BC cal introduir-les amb el format “any BC” (per exemple 2000000 BC, o sigui dos milions d’anys abans de Crist).

Pel que fa a les imatges, han d’estar penjades a internet (inclòs Flickr), i cal posar la seva URL. Per a les procedents de Viquipèdia, cliqueu sobre la imatge que us interessi, aneu a Més informació (extrem dreta a baix) i aneu a Use this file on the web. Copieu el File URL i enganxeu-lo al quadre de diàleg que s’obre a intro image o background image.

imatges_viquipedia

URL de les imatges de la Viquipèdia

Ja dins del vostre eix cronològic, teniu diverses opcions a l’extrem dret superior:

  • About this timeline: nom del vostre eix, i fotografia d’identificació (des d’aquí no es pot editar)
  • Contact: Formes de contacte amb l’empresa i FAQs page o pàgina de preguntes més freqüents
  • Logout per sortir
  • Admin, des d’on es crea i s’administra tot l’eix cronològic. Anem-hi.

Tiki_0e_settingsA AdminSettings podeu modelar la forma general del nostre eix cronològic. Podeu editar el títol de l’eix, les dates d’inici i acabament, la definició (Intro) i una explicació més àmplia si s’escau (About). És també des d’aquí que s’acaba de decidir l’organització de l’eix cronològic. Si només voleu posar esdeveniments a l’eix cronològic, posarem standard tant a Spacing com a View type. Però si volem combinar esdeveniments amb períodes (com ara els anys d’un regne o el temps de vida d’una espècie humana sobre la terra) posarem, com es veu a la imatge, standard a Spacing i Category bands a View type. Això ens permetrà definir dos espais al nostre eix cronològic, en un dels quals hi posarem els esdeveniments i a l’altra els períodes. Definirem tot seguit els colors (BG color: fons; Color 2: el de l’altre espai abans definit), la imatge identificatòria de l’eix (Intro img) i si volem una imatge de fons (BG image: en aquest cas no cal definir abans BG color) -en aquest cas, amb imatges de la viquipèdia, tal i com s’ha explicat) abans. Amb el zoom es pot graduar el tamany de l’eix, pel que fa a la seva visibilitat (al final, premeu Save)

Tiki_04_categoriesCom que hem definit dos espais (bandes) al nostre eix, ara cal concretar aquestes bandes. A la versió gratuïta ja en ve una per defecte (Events) on, també per defecte, es classifiquen totes les històries (stories) que introduïm a l’eix. Amb la pestanya Categories podem definir altres bandes tot clicant a + create new category. Hi posarem un títol (en aquest cas, “Períodes i espècies humanes) i definirem el color. Order indica l’ordre on se situarà, essent 1 a dalt de tot (si en poséssim altres les podríem ordenar de dalt a baix, tenint en compte que Events va a sota de tot). Amb size la fem més o menys ample. Amb Rows (files) definim quantes files pot tenir per ordenar la informació que hi posem: per exemple, si dues espècies humanes se sobreposen en el temps, el programa les ordena en files perquè les dues siguin visibles). Finalment, triant duration a Layout farem que ens marqui períodes i no només esdeveniments. Al final, no oblideu de clicar Save. Per a més informació sobre les bandes, cliqueu aquí.

Tiki_NewstoryAra ja estem en disposició d’introduir informació concreta al nostre eix. Ho farem amb la pestanyaStories. Cliqueu a create new story. A Basic info, posareu el títol, la data d’inici i final (la mateixa data si és un esdeveniment), una breu descripció del fet (vegeu l’exemple de la imatge de sota) i un link al qual vulgueu adreçar el lector si és el cas. Finalment, a través de Category triareu a quina banda voleu que aparegui aquesta notícia. Per acabar, premeu save.

Tot seguit, podem afegir una imatge amb la pestanya Story media. Pot ser tant imatge, video com so (per acabar, premeu save)

Tiki_Newmedia

Finalment, amb Extra info es pot afegir informació adicional en format text (adment links).

El resultat és com el següent (amb una escala petita, que permet veure un temps molt gran en un espai petit):

Tiki_visualitzacio

Finalment, a l’esquerra inferior de la pantalla es pot clicar per veure l’eix cronològic en tres dimensions:

Tiki_3D

Amb la versió gratuïta i des d’admin, aquests eixos cronològics també es poden imprimir (però en format llista) i passar a pdf, però no insertar en un blog (per a això cal una versió de pagament). El que es pot fer és obtenir un enllaç fet logout: el programa es tanca i va a una visualització de l’eix que es pot enllaçar (vegeu-ho).

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, Educació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s