Fer eixos cronològics amb Timeline

Timeline és una aplicació online de funcioament molt simple per a fer eixos cronològics senzills però prou eficaços.

Aneu a Timeline, que es pot fer servir sense cap mena de registre. Les opcions de Date, Time i Event que ofereix a l’inici són només suggerències de presentació que no alteren en res el funcionament del programa.

  • Date es refereix a l’eix cronològic habitual, organitzat a partir de dates de dies, mesos i anys (o mesos i anys, o només anys, abans o després de Crist). Aquest serà el que farem aquí
  • Time es refereix a un eix de molt curt termini en el qual hi introduïu les hores
  • Event es refereix a esdeveniments sense data ni horari, per exemple les passes d’una seqüència per elaborar un treball.

Us demanarà només un nom i un títol per al vostre projecte. Tot seguit cliqueu Start. Us apareixerà un espai de treball:

Timeline_espaidetreball

A dalt a la dreta, la i indica simplement el nom del productor; a l’interrogant (?) hi ha unes instruccions bàsiques:

Timeline_instr

Per començar, cliqueu sobre l’eix de guionets allà on voleu introduir una referència cronològica; apareixerà un quadre de diàleg on podeu introduir una data (Label), una descripció curta (Short Description) i una descripció llarga (Full description) -la primera es veurà en el propi eix cronològic; la segona en la llista d’esdeveniments que es generà en acabar l’eix cronològic. També s’hi pot afegir una imatge, que es pot editar en el procés de penjar-la. Al costat es genera una previsualització. Clicant sobre el tic es genera l’entrada, i sobre la creueta s’elimina.

Timeline_entrada

Timeline_imatge

Una vegada generada la referència, es pot clicar sobre el punt d’inserció per arrossegar-la amunt i avall de l’eix cronològic (clicar i arrossegar sense deixar de prémer); el mateix es pot fer sobre el quadre de la referència per ordenar-la al voltant de l’eix. Es poden inserir les referències que es vulguin, disposant-les al voltant de l’eix de forma intuïtiva. Per eliminar-les, n’hi ha prou d’arrossegar-les fins a la paperera de l’extrem esquerra.

El resultat és el següent. Només teniu la línia de punts que es veu en pantalla per introduir referències, de manera que l’eix cronològic resultant serà necessàriament simple.

Timeline_finish

En qualsevol moment del procés es pot guardar l’arxiu (save), que es guardarà al propi ordinador. Es pot rependre la feina obrint aquest arxiu, que s’obre com qualsevol altre que tinguem a l’ordinador. Quan considerem que el projecte està acabant tenim diverses opcions:

Timeline_finish2

  • Amb Save Draft, guardem l’arxiu, que podem tornar a modificar quan vulguem.
  • Amb Save Final, guardem l’arxiu, que ja no podrem modificar.
  • Amb Send Final, enviem per correu electrònic una versió del treball en pdf
  • Amb Print Final, el podem imprimir o convertir-lo en un pdf.

En qualsevol cas, cal guardar l’arxiu -no es guarda automàticament.

El treball final genera dues pàgines: una amb l’eix cronològic i una altra amb el llista d’esdeveniments. Podeu veure un exemple clicant aquí, o tot seguit en format imatge:

timeline_final

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc, Educació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s