Thinglink és una eina que permet crear imatges interactives. Per a fer-la servir cal registrar-se. Té diverses versions de pagament i una de gratuïta que permet registrar-se com a professor i que ofereix opcions per a col·laborar amb els alumnes. Provo una versió gratuïta per a professor que no permet fer precisament filigranes però que és fàcil d’utilitzar i de crear productes prou raonables.
Ho provo amb una imatge, que ha de ser en format jpeg, png o gif, i d’un màxim de 25MB (també es pot treballar amb videos, però això ho deixarem per un altre dia). Les imatges poden ser descarregades des del propi disc dur, des de la web mitjançant una URL, des del facebook o des flickr.
Una vegada ja tenim la imatge de base, aquesta ens apareix en un marc negre des del qual podem procedir a crear els links interactius. Li posem un títol i n’hi ha prou amb clicar sobre la imatge perquè s’obri un quadre de diàleg com el següent:
A “Text” hi posarem el títol o explicació que volem i a link la URL de la imatge, pàgina web, video o el que sigui que hi volem linkar. A “Icon” triarem la icona amb què volem que aparegui sobre la nostra imatge base. La versió gratuïta no és que tingui icones gaire originals per triar, però en fi. Alguns documents, com els videos de You tube apareixeran directament incrustrats dins de la imatge; altres, en canvi, s’obriran en una pestanya nova. Quan hàgim fet el procés, clicarem “save tag” i tornarem a començar. Amb el “Save” que apareix a l’extrem dret, a baix, podem guardar el nostre treball i reprendre’l sempre que ens convingui. Amb sharing settings es pot regular la privacitat del document.
En l’exemple que us poso, he fet servir el llibre per linkar a documentació diversa sobre la història del monument; la lupa per veure algunes interioritats; l’estrella per linkar imatges de la història del monument; la càmera de video per linkar a videos ; el cercle per linkar a vocabulari; el cercle blau per a l’entrada de turistes i, finalment, el triangle blau per a una webcam en directe. Veureu que en les imatges surt una part de l’explicació de la viquipèdia perquè he linkat directament a les imatges que proporciona aquesta enciclopèdia. Si us voleu estalviar aquest text, podeu guardar les imatges en un núvol (per exemple, el drive de google) i linkar-les allà (com he fet amb la imatge del segle XIV).
Pel que he vit, el search et permet buscar tota mena d’imatges a partir dels criteris que hom vulgui; stream et seguir a gent que t’interessi, el me dóna accés a les teves coses, stats et permet veure l’èxit dels teus productes; amb browse tindreu accés a tota mena de documents creats per altres usuaris encara que no els segueixis; students permet col·laborar amb els teus estudiants (encara no ho he provat); i account dóna accés als grups creats per als estudiants, a una ajuda i a sortir de l’aplicació.
En carregar la imatge ja acabada, es dóna accés a les possibilitats de compartir-la:
A destacar que anotant la URL d’enlazar a WordPress a través d’afegeix un mèdia – insert You Tube es pot incrustar el document elaborat en un bloc com he fet jo i com es veu a continuació:
Com veieu és una eina útil per a preparar exposicions o, potser encara millor, per proposar treballs que consisteixin en algun tipus de recopilació i exposició d’informació. L’eina obliga a ser concís i a seleccionar allò més rellevant.