L’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines”, al castell de Sant Ferran

L’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814“, organitzada pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona i que vaig tenir el gust de comissariar, ha quedat instal·lada amb caràcter permanent al castell de Sant Ferran, de Figueres, on ha quedat incorporada a la visita del monument.

Com vaig assenyalar en el moment de la seva inauguració a La Bisbal,

Cal posar èmfasi en un fet a hores d’ara indiscutible: la complexitat d’una guerra. Una complexitat que hem intentat reflexar en aquesta exposició, feta des d’una perspectiva actual i territorial. Actual, perquè hem procurat que incorporés les darreres investigacions sobre la guerra, tenint en compte tant la història estrictament militar com moltes altres qüestions, com ara el govern francès, el patiment de la població o la lluita ideològica que es va desenvolupar al llarg del conflicte. I he dit també que volia ser una aproximació territorial, perquè hem prestat atenció al conjunt de les comarques, cosa que vol dir prestar atenció al conjunt de la gent que va viure en aquells temps i no pas només als que visqueren a les grans poblacions. Això vol dir tenir en compte tant qüestions que són comunes al conjunt de comarques gironines com qüestions que són específiques de cada comarca.

expogfsantferra

La Diputació de Girona ha descrit l’acte molt bé en la seva nota de premsa sobre el fet:

25/04/2014. El Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona ha cedit al Consorci Castell de Sant Ferran de Figueres l’exposició La guerra del francès a les comarques gironines, organitzada amb motiu de la commemoració del bicentenari d’aquest conflicte bèl·lic. La mostra, que es va inaugurar ahir al migdia, s’ha cedit amb l’objectiu que es pugui visitar de manera indefinida a les sales d’exposició de l’equipament. L’acte inaugural va comptar amb la presència del vicepresident i president delegat del Patronat Francesc Eiximenis, Xavier Soy; el comissari de la mostra, Genís Barnosell, el primer tinent d’alcalde de Figueres, Manuel Toro, i el president i el director del Consorci del Castell de Sant Ferran, tinent general Carlos Díaz Capmany i Damià Abellà, respectivament.

Soy va explicar que la cessió de l’exposició al castell de Sant Ferran permetrà donar continuïtat i utilitat a una mostra que, amb un to divulgatiu però sense perdre el rigor historicista, ajuda a comprendre millor un episodi no gaire llunyà de la nostra història. El president delegat del Patronat Eiximenis considera que el castell de Sant Ferran és un marc idoni per mostrar al públic aquesta exposició i agraeix al Consorci l’interès per acollir-la.

L’exposició, que es va organitzar amb la col·laboració de tots els centres d’estudis que formen part del Patronat Francesc Eiximenis, ofereix, a través de nou plafons amb textos explicatius i imatges de l’època, una anàlisi de com es va desenvolupar la Guerra del Francès arreu del territori i de quines repercussions va tenir, a tots nivells, als diferents pobles i ciutats de les comarques gironines.

Comissariada pel professor Genís Barnosell, la mostra sobre la Guerra del Francès es va inaugurar al castell de la Bisbal el setembre del 2010 i, al llarg de dos anys i mig, va itinerar per diferents municipis de les comarques gironines, entre els quals Banyoles, Tossa de Mar, Begur, Girona, Hostalric, l’Escala, Olot i Ripoll. Barnosell ha valorat molt positivament que les institucions s’impliquin en la divulgació històrica i ha destacat que amb la cessió al Castell de Sant Ferran es treu el màxim profit d’una exposició que molta gent ja ha tingut ocasió de veure.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s