Actualitzat el 23/1/2014
La Guerra de Síria es va iniciar a mesura que s’estenien les protestes contra el govern de Bashar Al-Asad i aquesta responia amb la repressió. A finals de 2011 l’oposició armada prenia força i el 2012 es va generalitzar el conflicte armat. L’Observatoire Syrien des Droits de l’Homme ha documentat, des de l’inici de les hostilitats (datades en 18/3/2011) fins el 31/8/2013, fins a 110.371 baixes (o sigui, morts, ferits, desapareguts, etc) (si bé, indica, les xifres reals podrien ser el doble) i Intermon Oxfam ha xifrat en 1.800.000 els refugiats (vegeu-ne els detalls).
Des d’inicis de 2012, la UNESCO ha mostrat una reiterada preocupació per la inadecuada protecció que està tenint el patrimoni cultural sirià en el marc de la guerra que hi ha en aquest país. Un patrimoni cultural la protecció del qual la UNESCO considera que és una vessant més de la protecció dels drets humans al país.
Un element reiteradament repetit ha estat l’amenaça del tràfec il·legal de peces, procedents ja sigui de museus saquejats ja d’excavacions il·legals. Si bé s’assegura que el saqueig dels museus ha sigut molt menor que el que es va donar a l’Iraq, ja que els museus han estat buidats per les autoritats, sí que s’han donat casos de desaparició de peces prou importants. Segons s’ha informat recentment,
«Les collections sont en lieux sûrs, en Syrie. Mais on ne peut présager de ce qui arrivera demain», a-t-il déclaré [Maamoun Abdulkarim, le directeur général des antiquités et des musées de Syrie] jeudi dans un français quasi parfait. Pour certains musées, il était déjà trop tard. A Hama, une statue couverte d’or, datée de la période araméenne, a disparu. Au musée d’Apamée, un marbre a été emporté. Des récipients en verre, des poignards (Baghdadi), des flèches ont été dérobés au musée ethnographique d’Alep. La liste est longue. Si les trésors ont été protégés par Maamoun Abdulkarim, les bâtiments qui les abritaient sont depuis la cible des combattants. Cela concerne surtout les musées d’Alep, de Deir ez-Zor, de Hama, de Homs et de Maarat el Naaman.
El problema és molt més greu en el cas de les excavacions il·legals, molt més difícils de controlar.
Al costat del tràfec il·legal, el conflicte està destruïnt edificis i paratges importants. El primer va ser, probablement, el de la ciutat d’Aleppo. Si la UNESCO alertava de la necessitat de protegir-la l’estiu de 2012, l’1 d’octubre havia de lamentar la destrucció dels mercats de la ciutat -que eren patrimoni de la humanitat, i a l’abril de l’any següent hom havia de lamentar la continuada destrucció de tota la ciutat.
“The Aleppo souks have been a thriving part of Syria’s economic and social life since the city’s beginnings. They stand as testimony to Aleppo’s importance as a cultural crossroads since the second millennium B.C”
El juny de 2013 eren els 6 monuments patrimoni de la Humanitat de Síria que es consideraven en perill
The danger listing is intended to mobilize all possible support for the safeguarding of these properties which are recognized by the international community as being of outstanding universal value for humanity as a whole. The sites concerned are: the Ancient City of Damascus: Site of Palmyra; Ancient City of Bosra; Ancient City of Aleppo; Crac des Chevaliers and Qal’at Salah El-Din; Ancient Villages of Northern Syria.
The decision was taken as part of the World Heritage Committee’s review of the state of conservation of World Heritage sites already inscribed on the World Heritage List. The World Heritage Committee is currently holding its 37th session in Phnom Penh. The session will close in Angkor on 27 June.
Al juliol, els danys afectaven un altre monument patrimoni de la Humanitat, els castells croats coneguts com el Crac des Chevaliers. En totes les crides de la UNESCO, s’ha adreçat sempre a tots els partits en lluita, tant del govern com dels “rebels”, ja que tot sembla indicar que si bé el govern ha fet esforços per protegir els museus, ni les forces governamentals ni les “rebels” actuen adequadament en el camp de batalla. El més habitual és que els dos bàndols s’acusin mútuament de les destruccions causades, com va passar en el cas del minaret de la gran mesquita d’Aleppo.
A més, hi ha indicis de persecució contra les minories religioses del país. En el marc d’aquesta persecució, la destrucció de llocs de culte començaria a prendre proporcions importants. Segons ja va informar Human Rights Watch a començaments de 2013 hi havia notícies de destrucció deliberada de llocs de culte de les minories, sobretot de cristians i xiïtes. Malgrat que, una vegada més, els diversos bàndols en lluita s’acusen mútualment, les notícies de HRW semblen acusar predominantment els “rebels”, si bé les forces governamentals no estarien exemptes de responsabilitat.
A finals de setembre de 2013, la UNESCO i l’International Council of Museums van promoure una “llista vermella” d’objectes culturals en risc provinents de Síria, per combatre el seu tràfec ilegal -una bona prova del nivell de desestructuració social i política a la qual ha arribat el país. En la llista hi ha tota mena d’objectes, amb tauletes escrites, escultures, vaixelles, elements arquitectònics o monedes. El document es pot consultar aquí.
Exemple d’objectes considerats en risc:
Sobre Síria i el seu patrimoni cal consultar també heritageforpeace.org:
an international group of heritage workers who believe that cultural heritage is a common ground for dialogue and a tool to build peace. Founded in February 2013, Heritage for Peace’smission is to support heritage workers as they work to protect their collections, monuments and archaeological sites during armed conflict. We are an NGO based in Girona, Spain. Currently our efforts are focused on Syria, where the ongoing conflict has damaged numerous sites including World Heritage sites, threatened museums and libraries, and led to an epidemic of looting and illegal trade in artifacts.