Inaugurada a L’Escala l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines”

Ahir al vespre va quedar inaugurada a L’Escala l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines”, amb l’assistència de Narcís Figueras (president del Patronat Eiximenis), Xavier Soy (vicepresident de la Diputació de Girona), Víctor Puga (1r tinent d’alcalde de L’Escala), Lurdes Boix (directora del Museu), Marina Esteban (autora del llibre La Guerra del Francès 1808-1814 a L’Escala i el seu entorn), Genís Barnosell (comissari de l’exposició) i d’un públic nombrós que va desafiar les temperatures i el vent per assistir a l’acte. L’exposició es pot visitar al Museu de l’Anxova i de la Sal del 10 de febrer al 24 de juny de 2012 amb l’horari següent

De dimarts a dissabte, de 10 h a 13 h.

Diumenges i festius, d’11 a 13 h.

LEscala.JPG

Una vista de l’exposició. En primer terme, un projectil de morter i un barril d’anxoves (foto GB)

 

En les intervencions es va destacar el paper i l’interès del Patronat Eiximenis, de la Diputació i de l’Ajuntament de L’Escala en la difusió de la història de les comarques gironines, i també el paper de L’Escala a la Guerra del Francès, quan va ser un port important per abastir Roses durant els setges que va patir aquesta població el juliol i el novembre-desembre de 1808.

presentacioLEscala.jpg

Un moment de la visita (foto noticies@lescala.cat)

 

Tot seguit jo mateix vaig  fer una visita guiada a l’exposició.

Hi ha disponible un tríptic de l’exposició i un complet catàleg, signat per 14 autors.

Al primer bloc del catàleg, “La Guerra del Francès comarca a comarca”, es presenten un conjunt d’escrits que repassen uns mateixos temes per a cadascuna de les comarques, amb l’afegit de Besalú que va funcionar com a xarnera entre la “plana” i la “muntanya”, i agrupant el Gironès i el Pla de l’Estany en un únic article més llarg. Els temes analitzats a cadascun d’aquests articles són: una relació dels principals fets i esdeveniments del període a la comarca, les conseqüències socials i econòmiques de la guerra, el domini francès i l’afrancesament, i la memòria i els mites que han restat de la guerra.

Al segon bloc, “La Guerra del francès tema a tema”, s’analitzen temes comuns al conjunt de les comarques i que es consideren claus, que van des d’una pespectiva general sobre les operacions militars que van tenir lloc a les comarques gironines a les conseqüències sobre la població rural, la importància de la religió o el domini francès.

A la introducció he intentat presentar una perspectiva global sobre la guerra, incloent-hi una periodització, i una discussió sobre els àmbits territorials més adequats per a investigar el conflicte.

El contingut de tot el llibre és al següent:

Presentació, Roger Zamorano, diputat de cultura de la Diputació de Girona

Pròleg, Josep Fontana (Universitat Pompeu Fabra)

Introducció, Genís Barnosell (Universitat de Girona)

La Guerra del francès, comarca a comarca

 • Alt Empordà, Lluís Serrano (UdG)
 • Baix Empordà, Genís Barnosell (UdG) / Pablo de la Fuente (Fundació Les Fortaleses Catalanes)
 • Cerdanya, Francesc Xavier Morales (University of Florida)
 • Garrotxa, Maties Ramisa (Universitat de Vic)
 • Besalú, Joan López (historiador)
 • Gironès i Pla de l’Estany, Genís Barnosell / Enric Saguer / Rosa Congost (UdG)
 • Ripollès, Francesc Xavier Morales (University of Florida, US-FL)
 • La Selva, Jordi Bohigas (UdG)

La Guerra del francès, tema a tema.

 • La Guerra Gran i la Guerra del Francès. Dos episodis d’un mateix cicle, Lluís Roura (Universitat Autònoma de Barcelona)
 • Estratègia i operacions, Pablo de la Fuente (Fundació Les Fortaleses Catalanes)
 • Absolutistes i afrancesats: la lluita ideològica, Lluís Serrano (UdG) /Albert Pons (historiador)
 • Girona sota l’administració francesa: 1810-1814, Lluís Maria de Puig (historiador i senador)
 • “Feliços els pobres”. La guerra al camp, Jordi Bohigas (UdG)
 • Visions pictòriques dels setges de Girona, Maria Lluïsa Faxedas (UdG)
 • El setge de 1809 a Girona dins la primera sèrie d’Episodios Nacionales de Benito Pérez Galdós, Toni Dorca (Macalester College, US-MN)
 • Una guerra de religió, Genís Barnosell (UdG)

Després de la visita guiada, Marian Esteban va presentar el seu llibre La Guerra del Francès 1808-1814 a L’Escala i el seu entorn.

La notícia a noticies@lescala.cat

Aquest divendres s’ha presentat al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, un llibre de la historiadora Marina Esteban Sastre que repassa la influència de la Guerra del Francès (1808-1814) a l’Escala. El municipi es va convertir en un port de suport per a Roses, un dels municipis que estava patint el setge de les tropes franceses i, tot i que no es té constància que hi hagués enfrontaments directes, en una de les façanes de la Platja (antic port) hi ha incrustada una bala de canó amb una inscripció de l’època.

El llibre es presentava en el marc de la primera conferència de les III Jornades del Centre d’Estudis Escalencs,  que duu el mateix títol: “La Guerra del Francès, 1808-1814, a l’Escala i al seu entorn (Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí)”. Es basa en la investigació Marina Esteban als arxius municipals i parroquials dels tres pobles, tot i que es centra bàsicament en l’Escala. L’estudi d’investigació aporta dades inèdites sobre els canvis demogràfics i econòmics que va produir la guerra en aquestes poblacions.

Aquesta presentació coincidia amb la inauguració de l’exposició itinerant “La Guerra del Francès a les comarques gironines”, produïda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. El comissari de l’exposició Genís Barnosell, ha una visita guiada per als assistents.

L’exposició es podrà veure al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala del 10 de febrer al 24 de juny, de dimarts a dissabte, de 10 h a 13 h, i els diumenges i festius, d’11 h a 13 h.

Inclou explicacions i material d’època, com armament o vestimenta.

I www.empordà.info n’ha dit:

El Museu de l’Anxova i de la Sal, acull aquest divendres, la inauguració de l’exposició «La Guerra del Francès a les comarques gironines», organitzada pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona (PFE) i comissariada per Genís Barnosell i Jordà.

L’exposició, la va promoure el PFE l’any 2010 amb l’objectiu d’incentivar els investigadors a recompondre els fets ocorreguts durant la Guerra del Francès, amb motiu de la commemoració del seu bicentenari. L’encàrrec d’organitzar la mostra va sorgir dels diferents centres d’estudis de les comarques gironines, a redós del Patronat Francesc Eiximenis, els quals han ajudat a donar sentit al projecte i, en conseqüència, a donar-hi una dimensió clarament territorial.

Per això, l’exposició ha itinerat durant tot aquest darrer any per diferents municipis de les comarques gironines (La Bisbal, Banyoles, Tossa de Mar, Begur, Girona i Hostalric), i ara fa una de les seves últimes parades a l’Escala, al Museu de l’Anxova i de la Sal. També es traslladarà a les poblacions d’Olot i Ripoll.

L’acte de presentació de l’exposició serà a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona i president de la Comissió de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social, Xavier Soy; de l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, i de Genís Barnosell, comissari de l’exposició, el qual farà una visita guiada per l’exposició.

Seguidament, coincidint amb les III Jornades del Centre d’Estudis Escalencs, la historiadora Marina Estéban presentarà el seu llibre La Guerra del Francès, 1908-1814, a l’Escala i el seu entorn (Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí).

L’exposició

«La Guerra del Francès a les comarques gironines» es divideix en dues grans àrees temàtiques: 1) la Guerra del Francès comarca a comarca i 2) la Guerra del Francès tema a tema.

Genís Barnosell ha estat el coordinador del projecte, amb el qual han col•laborat tot un conjunt d’historiadors: Pablo de la Fuente, Francesc Xavier Morales, Rosa Congost, Enric Saguer, Maties Ramisa, Joan López, Jordi Bohigas, Lluís Roura, Albert Pons, Lluís Serrano, Lluís Maria de Puig, Maria Lluïsa Faxedas i Toni Dorca.

L’exposició es compon d’imatges, de fotografies, d’obres pictòriques, d’il•lustracions, de gràfics, de documents antics…; de tot un conjunt d’elements que reforcen la idea, apuntada per Josep Fontana en el pròleg, d'”aprofundir en la mirada local per comprendre l’abast i la magnitud d’aquesta guerra”.

Llibre-catàleg

A l’exposició itinerant “La Guerra del Francès a les comarques gironines” també l’acompanya un llibre catàleg, a través del qual el Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona fa una aportació fonamental en l’àmbit de la recerca local en oferir una anàlisi sobre com es va desenvolupar aquest conflicte bèl•lic arreu del territori, com el va viure la gent i les repercussions que va tenir, en tots els àmbits, als diferents pobles i ciutats de les comarques gironines.

Podeu veure una explicació sobre el Museu de l’Anxova i de la sal aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s