Obert (definitivament) el pas del NO?

El pas del NO, una ruta marítima que hauria de permetre circunnavegar el continent americà pel Nord, passant entre el Nord de l’actual Canadà i els gels estrictes del Pol Nord va ser un dels elements mítics dels navegants del segle XVIII. James Cook, per exemple, en el seu tercer viatge, de 1776 a 1780, va enfilar la costa americana del Pacífic a l’alçada de l’actual frontera entre els EUA i el Canadà dirigint-se cap al nord i va atravessar l’estret de Bèring amb l’objectiu confessat de veure què hi havia més enllà. El 18 d’agost de 1778 assolia el seu punt més al nord. Amb una visibilitat pèssima va escrutar l’horitzó però l’únic que va aconseguir veure en un moment de clariana va ser un brillant resplandor “semblant al que produeix el gel”. Al migdia, el seu vaixell es trobava rodejat per gels flotants i cap al nord només s’albirava una alta muralla de gel. Si existia algun pas, era infranquejable i el vaixell va fer via altra cop cap al sud.

El pas del NO no va ser transitat fins 103-1906. Ho va fer l’explorador noruec Admunsen, el mateix que poc després assoliria el Pol Nord. A la segona meitat del segle XX ho farien altres navegants, però sempre amb vaixells més aviat petits. Com a ruta comercial ha estat impracticable.

pas del NO.jpgPerò el canvi climàtic pot estar canviant les coses molt ràpidament. En els darrers 4 anys el pas sembla obrir-se més i més i la disputa pel seu caràcter d’aigües territorials del Canadà o aigües internacionals prendrà més virulència a mesura que l’home obre el que es va resistir als exploradors de l’època dels descobriments. A la imatge, la darrera fotografia de la NASA. En groc, la mitja del límit del gel en les tres darreres dècades. En vermell, el famós pas del NO.

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s