Commemoracions

Hem demostrat que una commemoració pot ser una aproximació rigorosa al passat i una divulgació històrica de qualitat.

IMG_5681.jpg

Hosta, Baulida i Barnosell, a l'inici de la inauguració (foto Arxiu Històric de Girona)

Ahir divendres va tenir lloc a Girona la inauguració de l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814”, que s’estarà a l’Arxiu Històric de Girona fins el 31 d’agost.

Fins al 31 d’agost es podrà visitar a l’Arxiu l’exposició itinerant sobre la Guerra del Francès a les comarques gironines.
Les comarques gironines patiren de 1808 a 1810 dos anys de guerra i setges per part de l’exèrcit de Napoleó en el seu camí cap a la invasió de la península ibèrica, amb la consegüent ocupació del territori i la imposició de l’administració francesa fins al 1814. La Guerra del Francès va permetre que durant aquest temps Catalunya formés part de França.
El muntatge que es podrà visitar a l’Arxiu explica de manera didàctica aquests fets, tant els de la guerra com les actuacions que es derivaren de l’ocupació francesa a les comarques gironines, amb una menció especial per Girona i la seva comarca.
L’exposició, ha estat realitzada pel Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona i està comissariada per Genís Barnosell, doctor en història contemporània i professor a la Universitat de Girona.
Per a la seva instal·lació a Girona, la mostra compta amb la col·laboració del Departament de Cultura- Arxiu Històric de Girona, de l’Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines i de l’Institut d’Estudis Gironins. La Diputació de Girona ha editat un catàleg coordinat pel mateix Genís Barnosell, amb aportacions de nombrosos historiadors que tracten el tema des del punt de vista territorial i temàtic.

LLoc: Arxiu Històric de Girona.
Dies: Del 14 d’abril al 31 d’agost.
Horari de visites: Fins al 31 de maig: de 9 a 18h de dilluns a divendres i de 9 a 14h els dissabtes.
A partir de l’1 de juny: De 8 a 15 h de dilluns a divendres.
Organitza: Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Girona,
l’Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines i l’Institut d’Estudis Gironins.

(del web de l’Arxiu Històric de Girona)

cartell_web[1] (1).JPGEn la presentació, Montse Hosta, de l’Arxiu Històric de Girona, va posar èmfasi en la importància dels Arxius en la investigació històrica, i Antoni Baulida, directors dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va destacar l’interès del seu Departament en col·laborar amb el conjunt d’institucions gironines en qüestions de difusió cultural. Per la meva banda, vaig destacar dues de les característiques que, a parer meu, està tenint la commemoració de la Guerra del Francès a les comarques gironines. Heus aquí el text que va servir de base per a la meva intervenció.

Si ens mirem els molts actes que s’han anat desenvolupant a Girona en la commemoració de la Guerra del Francès, podríem dir que s’han caracteritzat sobretot per dues qüestions. Una, la voluntat d’impulsar la recerca en un camp d’estudi del qual si bé cada dia coneixem més coses, queda encara molta feina per fer. I dues, la voluntat de fer arribar a un públic ampli els resultats d’aquesta recerca; retornar, per dir-ho d’alguna manera, al públic uns fets molt dramàtics que es van esdevenir fa dos-cents anys i que sovint havien quedat presoners en l’èpica de les explicacions tradicionals.

Crec que en aquesta exposició hem aconseguit força aquesta doble característica que esmentava abans.

Per una banda, hem procurat reflexar en l’exposició el que sabem ara del conflicte al conjunt de les nostres comarques, en una recerca que avança per molts fronts des de la universitat als centres d’estudis. I hem intentat mostrar aquesta recerca a partir de molts exemples de documentació local, per tal de valoritzar aquesta documentació, mostrar que n’hi ha molta i estimular així noves recerques.

I per altra banda, hem intentat posar tot això a l’abast d’un públic ampli, amb molts detalls sobre el territori i les formes de viure en aquella època. I, també, amb diferents nivells de lectura: els textos principals de cada plafó, que expressen les idees més generals i que són recollits en els tríptics que us podeu emportar a casa; els textos d’ampliació de cada plafó, que sovint comenten les il·lustracions i proporcionen informació afegida; i el catàleg en el que hem participat 14 autors i que vol ser el manual de consulta obligada per a qualsevol que s’interessi per la Guerra del Francès a les comarques gironines.

Hi ha qui diu que qualsevol commemoració vol ser només la imposició d’una versió única i polititzada del passat; em sembla que hem demostrat que una commemoració també pot ser una altra cosa: una aproximació rigorosa al passat i una divulgació històrica de qualitat.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s