Reivindicant la història local: la inauguració a Begur de l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814”

Aquest dissabte passat, 5 de febrer, va tenir lloc la inauguració de l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814” a la Sala Municipal d’Exposicions de Begur. Van intervenir l’alcalde de Begur, Jordi Català, el diputat de cultura de la Diputació de Girona, Roger Zamorano, i jo mateix com a comissari de la mostra. Català va destacar l’interès de l’Ajuntament de Begur en la difusió de la història i, en aquest cas concret, de la difusió d’un període prou desconegut com la Guerra del Francès, que entre altres repercussions a Begur va tenir la destrucció del castell de Begur en una incursió anglo-espanyola. Roger Zamorano va destacar la importància del conflicte internacional que van ser les guerres napoleòniques per a les comarques gironines. També va assenyalar el model d’una exposició itinerant com una bona manera de fer difusió històrica, acompanyada dels trítptics i del catàleg que s’ha editat expressament i que, anant més enllà d’un estricte catàleg, vol posar a l’abast dels lectors i lectores tota una síntesi sobre la guerra a les comarques gironines.

Per la meva banda, vaig destacar un parell de característiques de l’exposició: la voluntat d’oferir un discurs coherent sobre la guerra a totes les comarques, per una banda, i, per l’altra, una bona representativitat territorial. Una mica argumentat, ho teniu tot seguit:

Benvolgut Diputat, alcalde, ciutadans i ciutadanes, bona tarda, bon vespre a tothom.

Quan vam començar a plantejar aquesta exposició amb els responsables del Patronat Eiximenis va quedar clar de seguida que, entre altres, havia de tenir dues característiques fonamentals.

Havia de ser, per una banda, una exposició que expliqués el conflicte en el conjunt de les comarques gironines i no n’hi havia prou, per tant, d’acumular dades inconnexes sinó que calia preocupar-se de possibles característiques comunes a totes les comarques. D’aquí, per exemple, que l’exposició tingui, molt al començament del recorregut, una cronologia de la guerra a les comarques gironines que delimita unes grans fases i que permet fer inteligibles les dades concretes i locals. Així, una dada local, una batalla, el cessament o la creació d’un ajuntament, la crema d’un poble, es fan comprensibles en el devenir general de la guerra: així, per exemple, fets com la incursió de tropes espanyoles a La Bisbal el setembre de 1810 deixa de ser un fet aïllat per passar a ser una operació complexa que tenia per objectiu prendre les Medes i estrangular el comerç de cabotatge francès.

Per altra banda, l’exposició havia de ser territorial. És a dir, no es podia limitar a les poblacions principals sinó que havia d’aplegar informació representativa del conjunt de les comarques. I això perquè la guerra es va viure i patir a tots els llocs i llogarrets i no només a les poblacions importants i perquè esdeveniments que van tenir lloc en petites poblacions també són importants per a la comprensió general de la guerra. Així, el setembre de 1810, poc abans dels fets de La Bisbal esmentats abans, una fragata britànica i una altra d’espanyola van desembarcar 100 soldats a Begur, que van atacar la guarnició francesa i la van fer presonera. L’acció, com la de La Bisbal, formava part d’una lluita formidable i decisiva: l’intent dels exèrcits en guerra de garantir o impedir els subministraments de l’altre -un fet que és decisiu en qualsevol conflicte. Les petites accions locals, per tant, són fonamentals per entendre tota la guerra.

Tot plegat ens serveix, per anar acabant, per destacar quelcom que la historiografia actual ja accepta plenament, que és la importància de la història local. La història ha deixat de ser només la història dels grans esdeveniments o dels grans processos històrics per ser també la història de la vida quotidiana i dels fets que s’esdevingueren en poblacions de la més diversa importància. Les preguntes que ens fem a escala local serveixen per respondre els grans interrogants.

Teniu, així, una aproximació a com van viure i patir aquella guerra les nostres poblacions, amb quines idees van lluitar aquella gent i com eren aquells pobles que fa dos-cents anys van veure passar les guerres napoleòniques. I a més l’Arxiu Municipal ha ampliat les dades locals amb una exposició complementària de documentació de Begur que ajuda en gran manera a il·luminar tota aquella època. I teniu també les dades bàsiques per entendre aquelles vivències en el context general en què es produïen: el català, el de la monarquia hispànica i el de tota una Europa que va viure en aquells anys una autèntica guerra civil.

Dir només que teniu gratuïtament a la vostra disposició un “acordió” que resumeix les dades bàsiques de l’exposició i un díptic que resumeix les dades del Baix Empordà. I qui vulgui aprofundir en tot això teniu el catàleg de l’exposició, aquest de pagament, en el qual hem col·laborat 14 autors per presentar una síntesi del que sabem avui sobre aquella època. Espero, doncs, que ho trobeu tot plegat prou interessant.

Moltes gràcies.

 

L'exposició, a Begur. Al fons, documents de l'arxiu municipal de Begur exposats com a acompanyament de l'exposició (foto GB)

Cal destacar que l’exposició a Begur s’emmarca en un conjunt d’actes, organitzats per l’Ajuntament de Begur, que tenen lloc sobre la Guerra del Francès i que ofereixen un “març temàtic” sobre el tema i que inclou, a més de l’exposició,

  • el passat 4 de març, la projecció de la pel·lícula “Bruc”, acompanyada per un col·loqui amb l’historiador Gabriel Martín Roig sobre la pel·lícula “Bruc”
  • dissabte 19 de març, a les 19:00 hores, conferència de Jordi Bohigas: “Begur durant la Guerra amb França”
  • durant aquest març, emissió per Ràdio Begur de diversos espais divulgatius

 

L’exposició es mantindrà oberta del 5 al 26 de març de 2011, els dies següents:

  • dijous, de 17:00 a 20:00 hores
  • divendres i dissabtes, de 16:00 a 20:00 hores

La Guerra del Francès a les comarques gironines

Comissari: Genís Barnosell

Organitza: Patronat Francesc Eiximenis;  porten l’exposició a Begur: Diputació de Girona, Ajuntament de Begur i Institut d’Estudis del Baix Empordà

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s