Banyoles: inauguració d'exposició i Col·loqui de Tardor

Aquest proper 26 de novembre de 2010, a les 19:00 hores, tindrà lloc a Banyoles la inauguració de l’exposició itinerant “La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814”. La seu de l’exposició serà la sala d’exposicions El Tint, al carrer de Sant Pere s/n.

L’exposició consisteix en una part comuna a totes les comarques gironines i amb una part dedicada especialment al Pla de l’Estany.

Pel que fa a la part comuna de l’exposició, quan es va inaugurar a la Bisbal destacava que

Amb organització del Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona, he tingut el gust de comissariar l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814″, que vol presentar de forma alhora amena i rigurosa què va ser la Guerra del Francès al conjunt de les comarques gironines. La mostra serà itinerant i, de moment, les poblacions previstes són Banyoles, Begur, Besalú, La Bisbal, Calonge, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar. La mostra va acompanyada d’un complet llibre-catàleg que vol ser un estat de la qüestió sobre el tema, presentant alhora tot un conjunt de noves investigacions que s’estan fent.

Pel que fa a la part dedicada al Pla de l’Estany, aquest cop hem destacat el paper de la comarca al llarg de tota la guerra amb una cronologia novedosa, i, amb l’exemple d’una casa comercial banyolina, el moment de pau relativa de 1812 que va permetre una revifalla del comerç a tota la regió de Girona. Aquí podeu veure el tríptic en pdf de l’exposició i el pdf del Pla de l’Estany. En l’edició del Pla de l’Estany l’exposició ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Banyoles i del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.

L’exposició es complementa amb un esplèndidcatàleg en el qual hem col·laborat 14 autors.

A més, la inauguració de l’exposició és el primer acte del Col·loqui de Tardor que periòdicament organitzen la Universitat de Girona i el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles  que en aquesta edició va dedicat a la Guerra del Francès i que compta amb la participació d’Anna M. Garcia (UdG), Josep M. Fradera (UdG), Lluís Ferran Toledano i Gemma Rubí (UAB), Genís Barnosell (UdG), Jordi Bohigas (UdG), Pablo de la Fuente (Fundació les Fortaleses Catalanes), Lluís Serrano i Albert Pons (UdG), Joan Vilardell (CECB) i Josep Grabuleda (Arxiu Comarcal de Banyoles.

Tota la informació aquí.

La Guerra del Francès (1808-1814) suposa, a Catalunya i al conjunt d’Espanya, una entrada cruenta a l’època contemporània. Portadors, segons la perspectiva d’una majoria de la població, dels ideals (o dels mals) de la Revolució, els soldats napoleònics van ser vistos no només com a destructors de cases o béns sinó també com a disruptors de costums i profanadors de la religió. Així, mentre uns pocs afrancesats es mostraven disposats a col•laborar amb l’invasor, molts d’altres s’afegien a una guerra encesa que era entesa com una lluita entre el bé i el mal. I, certament, molts d’altres, també, intentaven sobreviure com podien a un moment històric convuls i perillós.

Per a comprendre bé aquest període, per tant, ens caldrà analitzar el conflicte tant des d’una perspectiva àmplia, que inclogui des del que suposava, per a les mentalitats dominants, viure i lluitar en el marc d’imperis que es volien universals, fins a l’anàlisi local i “micro” que tingui en compte les vivències concretes de tots aquells que van viure aquell període de manera ben anònima. És això el que ens proposem, des del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la Universitat de Girona, en aquest nou Col•loqui de tardor, el dissetè, i per això l’hem dividit en una primera part d’anàlisi general, que té en compte Europa, l’imperi espanyol i Catalunya, i una segona part d’anàlisi local i comarcal, centrada en Banyoles i el Pla de l’Estany.

Cal destacar que com a activitats complementàries hi ha disponible una visita als llocs destacats de la Guerra del Francès a Banyoles i a l’exposició La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814, realitzada pel Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona, que es podrà visitar a l’edifici del Tint.

El Col·loqui se celebra amb conveni amb l’Ajuntament de Banyoles, amb el suport de la Diputació de Girona – Patronat Francesc Eiximenis i la Fundació privada Girona, Universitat i Futur, i amb la col·laboració del Club Natació Banyoles.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s