Col·loqui de Tardor

El Col·loqui de tardor que se celebra cada any a Banyoles, organitzat per la UdG i el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, va dedicat aquest any a La Guerra del Francès (1808-1814) al Pla de l’Estany, analitzant tant la guerra a la comarca com a Catalunya, Europa i l’Imperi, que són els contextos necessaris per entendre la comarca.

Tindrà lloc a Banyoles el 27 i 28 de novembre de 2010

Participen: Anna M. Garcia (UdG), Josep M. Fradera (UdG), Lluís Ferran Toledano i Gemma Rubí (UAB), Genís Barnosell (UdG), Jordi Bohigas (UdG), Pablo de la Fuente (Fundació les Fortaleses Catalanes), Lluís Serrano i Albert Pons (UdG), Joan Vilardell (CECB) i Josep Grabuleda (Arxiu Comarcal de Banyoles.

La Guerra del Francès (1808-1814) suposa, a Catalunya i al conjunt d’Espanya, una entrada cruenta a l’època contemporània. Portadors, segons la perspectiva d’una majoria de la població, dels ideals (o dels mals) de la Revolució, els soldats napoleònics van ser vistos no només com a destructors de cases o béns sinó també com a disruptors de costums i profanadors de la religió. Així, mentre uns pocs afrancesats es mostraven disposats a col•laborar amb l’invasor, molts d’altres s’afegien a una guerra encesa que era entesa com una lluita entre el bé i el mal. I, certament, molts d’altres, també, intentaven sobreviure com podien a un moment històric convuls i perillós.

Per a comprendre bé aquest període, per tant, ens caldrà analitzar el conflicte tant des d’una perspectiva àmplia, que inclogui des del que suposava, per a les mentalitats dominants, viure i lluitar en el marc d’imperis que es volien universals, fins a l’anàlisi local i “micro” que tingui en compte les vivències concretes de tots aquells que van viure aquell període de manera ben anònima. És això el que ens proposem, des del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la Universitat de Girona, en aquest nou Col•loqui de tardor, el dissetè, i per això l’hem dividit en una primera part d’anàlisi general, que té en compte Europa, l’imperi espanyol i Catalunya, i una segona part d’anàlisi local i comarcal, centrada en Banyoles i el Pla de l’Estany.

Cal destacar que com a activitats complementàries hi ha disponible una visita als llocs destacats de la Guerra del Francès a Banyoles i a l’exposició La Guerra del Francès a les comarques gironines, 1808-1814, realitzada pel Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona, que es podrà visitar a l’edifici del Tint.

El Col·loqui se celebra amb conveni amb l’Ajuntament de Banyoles, amb el suport de la Diputació de Girona – Patronat Francesc Eiximenis i la Fundació privada Girona, Universitat i Futur, i amb la col·laboració de Caixa Girona i Club Natació Banyoles.

Tota la informació al CECB (i pdf Col·loqui de tardor).

La notícia a l’AVUI+EL PUNT (2/11/2010)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Congressos i jornades i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s