Arran de la darrera campanya presidencial als EUA, The Washington Post va destacar la important via de politització que representava el facebook. A través d’aquesta xarxa, els seguidors (o crítics) dels candidats posaven fotografies, feien comentaris i, al capdavall, ajudaven a difondre els missatges dels candidats o les crítiques que que aquests rebien. Fet important, aquesta funció es realitzava en gran part a partir de grups de seguidors o de crítics, tant com a través de les pàgines dels candidats.
A Catalunya, les xarxes socials no han assolit la importància que tenen als EUA, però és molt perceptible que són un mitjà creixent de difusió de missatges polítics, especialment, potser, per part d’aquells amb més dificultat per accedir als mitjans de comunicació habituals. De cara a les properes eleccions catalanes, hom pot trobar els caps de llista al facebook, on, amb major o menor mesura, difonen els seus missatges, interactuen amb els seus seguidors (molt menys amb els crítics) i acumulen “amics”.
Segons he comprovat, el rànquing a hores d’ara (30/10/2010, 20:44h) és el següent (com que els partits en sí també tenen pàgina al facebook, anoto tot seguit els seguidors al partit):
- Joan Laporta (SI): 18.764 “amics” (SI 10.579)
- José Montilla (PSC, President de la Generalitat): 6.479 (PSC 6.964)
- Artur Mas (CiU): 5.315 (CiU 3.803)
- Joan Carretero (Reagrupament): 4.168
- Alicia Sánchez-Camacho (PPC): 3.981 (PPC 4.465)
- Joan Puigcercós (ERC): 721 (ERC 3.583)
- Albert Rivera (C’s): 214 (C’S 2.444)
Al llarg de l’octubre han estat notícia, precisament, els problemes que Laporta i el seu partit han tingut amb facebook. A començaments de mes, facebook va tancar el perfil de SI i el dia 23 es va saber que havia tancat el perfil personal de Laporta unes 5 hores.
El partit de Joan Laporta, Solidaritat Catalana, ha denunciat que Facebook li ha tancat el perfil a la xarxa social i que ara només es pot accedir a la pàgina del partit, on Solidaritat té molts menys contactes que al perfil. La formació no ha rebut cap explicació de Facebook, però sospita que molts usuaris s’han posat d’acord per demanar el tancament del perfil. Solidaritat Catalana denuncia que a altres entitats, com la Plataforma per la Llengua, els ha passat el mateix. L’Aplec de la Independència d’Arenys de Munt, que es va fer celebrar el 12 de setembre passat, també es va trobar que Facebook li va clausurar el perfil de manera unilateral just l’endemà de la celebració de l’esdeveniment.
Segons la normativa interna de Facebook, els perfils s’haurien de correspondre amb persones, mentre que les entitats, associacions i empreses poden disposar d’una “pàgina oficial” o crear un grup. El cas és, però, que són nombrosos els exemples de d’entitats o associacions que recorren al perfil personal per promocionar-se (3cat24.cat, 4/10/2010) [de fet, com hem anotat a dalt, tots els partits catalans parlamentaris tenen facebook]
Facebook ha cerrado el perfil del líder de Solidaritat Catalana per la Independencia, Joan Laporta, y de siete miembros más de la formación cuando falta poco más de un mes para las elecciones catalanas.
Además de Laporta, entre los afectados también está el jefe de campaña y número seis por Barcelona, Emili Valdero; los responsables de redes, Marc Serra y Ferran Verdaguer, y cuatro perfiles más (EuropaPress, 26/10/2010)