122.000 morts civils, i no 70.000, a l'Iraq

La revelació de gairebé 400.000 documents del Pentàgon sobre la guerra de l’Iraq ha retornat a primer pla el nombre de morts civils de la contesa. Els papers secrets els comptaven en uns 66.000 i aquesta xifra, sovint arrodonida a “uns 70.000” s’ha publicitat força en una colla de mitjans de comunicació. D’aquests 66.000, uns 15.000 eren casos desconeguts i uns 51.000 ja havien estat comptabilitzats. De fet, el lloc web anomenat Iraq body count  n’havia comptabilitzat prou més. Entre aquests i els casos ara coneguts de nou es pot estimar amb prou fiabilitat quin ha estat el cost humà civil del conflicte fins ara. Ho explicava ahir en aquest mateix diari (enllaç a l’AVUI+EL PUNT): Genís Barnosell, “122.000 morts civils, i no 70.000, a l’Iraq”.

No hi ha dubte que la notícia estel·lar d’aquest octubre sobre la guerra de l’Iraq ha estat la publicació a internet de gairebé 400.000 documents secrets del Pentàgon que en revelen detalls fins ara inèdits. Ho ha fet Wiki Leaks, un lloc web especialitzat a donar a conèixer documentació que normalment resta amagada al públic i que el juliol passat ja va publicar un munt d’informació sobre la guerra de l’Afganistan.

Tanmateix, la fascinació que els humans tenim per allò “secret” no hauria de portar a confondre la informació ara revelada amb “la veritat” sobre la guerra de l’Iraq, ni, per tant, a sacralitzar les dades que se’n desprenen. Ans el contrari, aquesta informació no deixa de ser una font més sobre el conflicte.

Un bon exemple d’això que dic és la divulgació que molts mitjans de comunicació han fet de la xifra de 66.000 morts civils (inclosos membres de la policia) que hi hauria hagut a l’Iraq des del 2003 segons els documents ara revelats. No sembla haver cridat l’atenció de gairebé ningú la notícia que s’afegien 15.000 morts als ja coneguts. Als ja coneguts per qui? Doncs als ja coneguts per Iraq Body Count, un lloc web que fa temps que porta a terme una pacient tasca de recollida d’informació.

I és que Iraq Body Count ja havia comptabilitzat 91.055 morts civils en el mateix període cobert pels documents de Wiki Leaks, és a dir, 2004-09. És a aquests que cal afegir els 15.000 descoberts –la majoria provinents de petits enfrontaments difícils de recollir per altres fonts–. Afegint-hi els del 2010, la xifra disponible a hores d’ara és de 122.483 civils morts, molt lluny, per tant, dels 66.000 esmentats. El nombre total de morts s’elevaria als 155.470, dels quals els civils representarien el 78,78%, molt lluny del 60% habitualment publicitat.

I és que, com deia abans, que sigui “secret” no vol dir que sigui exacte.

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en EL PUNT i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s