Inaugurada l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines”

Ahir divendres es va inaugurar a La Bisbal l’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines” (seu i horaris), amb intervencions de Roger Zamorano (diputat de cultura de la Diputació de Girona), Lluís Sais (alcalde de La Bisbal) i jo mateix, que l’he comissariat. Aquí teniu el text que va servir de base per a la meva presentació:

Ara farà 200 anys, tota la plana empordanesa estava ocupada per les tropes franceses, que havien aconseguit conquerir Girona el desembre de 1809. En aquestes condicions, el 14 de setembre de 1810, el general O’Donnell va dirigir una operació contra les tropes imperials franceses que hi havia a La Bisbal, amb tropes de caballeria i infanteria que havien vingut des de Tarragona i probablement alguns civils que s’havien reunit al toc de somatent. O’Donnell i les seves tropes van encerclar la vila, van refusar reforços francesos vinguts de Torroella i van obligar les tropes franceses que hi havia a La Bisbal a refugiar-se al castell i, la mateixa nit del 14, a rendir-se. Al mateix temps, diversos vaixells, entre els quals hi havia dues fragates (una, britànica) feien el mateix camí, i desembarcaven a la costa. Entre tots plegats, prenien, a més de La Bisbal, poblacions com Calonge, Palamós i San Feliu de Guíxols. Tot plegat va ser un èxit local, però un fracàs estratègic, perquè l’objectiu principal, prendre les Illes Medes (que eren molt importants per al transport de cabotatge francès), no es va aconseguir.

Dos anys abans, el 5 de desembre de 1808, Roses havia caigut en mans de les tropes imperials franceses; en els dies següents, aquestes tropes van travessar el Ter i es van acostar a La Bisbal. Des que havia esclatat la insurrecció, el juny de 1808, els bisbalencs havien contribuït en gran mesura a la defensa de Girona i de tot el territori veí. Somatents i quintos de La Bisbal havien combatut a Figueres, a Garriguella, a Ventalló, a Girona, a Vidreres, a Sant Miquel de Fluvià, a Palol d’Onyar i a Celrà. S’havien enviat tota mena de queviures a Girona i, especialment, 3.000 racions diàries de pa a l’ermita dels Àngels a partir de l’agost. I, al costat dels homes i dels queviures, s’havien recollit diners per finançar aquests recursos. Però aquell desembre de 1808, la vila es va veure indefensa, i es va entendre el pànic, molt veïns van marxar i hi va haver tensions amb les poques tropes que encara hi havia a la vila, que la van evacuar davant la impossibilitat de defensar-la. El dia 11, els francesos entraven a La Bisbal i davant de l’inevitable, alguns veïns es van presentar davant dels invasors i van procurar satisfer les seves exigències per evitar el saqueig. Certament, algunes cases van resultar malmenades, però els mals no van anar a més i els francesos se n’anaren en dos o tres dies. Les autoritats superiors, però, van desaprovar absolutament l’actitud dels veïns de La Bisbal i els van avisar que s’havien d’haver defensat. Poc després, La Bisbal i els pobles de la rodalia eren obligats a fer donatius i emprèstits amb la plata de particulars i esglésies, en una acció que és difícil de no veure com un càstig. Encara passaria gairebé un any abans que La Bisbal no fos ocupada definitivament. Aleshores, els invasors instal·larien sense gaire dificultats, i amb gent de la terra, un ajuntament francès, que, almenys en una ocasió organitzaria una batuda exitosa -també amb bisbalencs- contra partides patriotes -o sigui, grups de combatents que continuaven lluitant contra els francesos.

Explico aquests retalls d’història de La Bisbal -que van des la lluita aferrissada fins a la convivència o la complicitat i tot amb els invasors- per posar èmfasi en un fet a hores d’ara indiscutible: la complexitat d’una guerra. Una complexitat que hem intentat reflexar en aquesta exposició, feta des d’una perspectiva actual i territorial. Actual, perquè hem procurat que incorporés les darreres investigacions sobre la guerra, tenint en compte tant la història estrictament militar com moltes altres qüestions, com ara el govern francès, el patiment de la població o la lluita ideològica que es va desenvolupar al llarg del conflicte. I he dit també que volia ser una aproximació territorial, perquè hem prestat atenció al conjunt de les comarques, cosa que vol dir prestar atenció al conjunt de la gent que va viure en aquells temps i no pas només als que visqueren a les grans poblacions. Això vol dir tenir en compte tant qüestions que són comunes al conjunt de comarques gironines com qüestions que són específiques de cada comarca, i per això l’exposició té una part comuna, que intenta explicar la guerra des d’una perspectiva que sigui vàlida per al conjunt del territori que estudiem. I té també una part específica de cada comarca en la que, per començar, podreu veure una ràpida ullada a com era la comarca a començaments del segle XIX: el nombre de pobles, el seus habitants, les seves professions. En aquest sentit, tant des del Patronat Eiximenis, que aplega els centres d’estudis de totes les comarques, com des de la Universitat de Girona, on treballem dia a dia amb estudiants també de totes les comarques, és un motiu d’orgull poder realitzar aquesta aproximació concreta, detallada, al territori.

Per a qui vulgui recordar l’exposició sapigueu que teniu a la vostra disposició dos desplegables que la resumeixen. I per a qui vulgui ampliar els seus coneixements més enllà de l’exposició sapigueu també que hem publicat un catàleg, amb la participació de fins a 14 autors, que vol oferir un estat de la qüestió sobre el tema, rigorós i amè alhora i que incorpora moltes de les imatges de l’exposició.

Deixeu-me acabar donant les gràcies al Patronat Eiximenis pel seu interès en la divulgació històrica i per la confiança que m’ha dipositat; a tots aquells del Patronat, de la Diputació i de Mostra Comunicació que han participat en l’elaboració de l’exposició, a l’Ajuntament de La Bisbal que l’acull ara i que a més la inaugura, a arxius i institucions que ens han proporcionat documentació o peces, a tots els autors que han participat en el catàleg, i a tots i totes els que sou avui en aquesta inauguració. Moltes gràcies i espero que la trobeu prou interessant.

El Diari de Girona, molt atent a tot el que fa referència a la conmemoració de la Guerra del Francès, ha publicat l’article de Daniel Bonaventura “Les mil batalles de la Guerra del Francès” (Diari de Girona, dijous/2/9/2010) on destacava que

la complexitat d’elements que van intervenir en l’anomenada Guerra del Francès (1808-1814) s’analitza en una nova exposició que centra l’atenció en els fets històrics de les comarques gironines, víctimes d’un xoc que, sobre el terreny, van patir les crueltats pròpies de la guerra de guerrilles.

També assenyalava el caràcter itinerant de l’exposició

L’exposició es podrà visitar a la Bisbal fins al 10 d’octubre, per iniciar després una itinerància d’un parell d’anys que la portarà a Banyoles, Begur, Besalú, Calonge, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

I feia referència a aquest bloc:

Segons explica al seu bloc l’historiador i professor de la UdG Genís Barnosell, comissari de la mostra, aquesta va acompanyada d’un complet llibre-catàleg que vol ser un estat de la qüestió sobre el tema, i que presenta les noves investigacions que s’estan fent.

(llegiu tot l’article aquí)

D'esquerra a dreta, Sais, Zamorano i Barnosell (foto: vilaweb)

També Vilaweb s’ha fet ressò de la inauguració: “Inauguren una exposició sobre la guerra del francès a les comarques gironines”:

Barnosell destacava que la guerra del francès havia estat molt complexa, i que s’havia procurat ensenyar aquesta diversitat ideològica a través de documentació, fotografies, pintures, il·lustracions i gràfics, entre altres. Zamorano explicava que s’havia treballat quasi dos anys des del Patronat Francesc Eiximenis amb la intenció d’aprofundir “i no de fer una exposició tipus”, explicava, i d’ensenyar la realitat de la guerra de forma equilibrada entre el rigor històric i l’esperit de divulgació. Sais afegia que l’exposició és “la cirereta” de la commemoració dels 200 anys duta a terme a l’abril amb una representació i una fira de caràcter històric. També apuntava “que haurem de treballar amb les escoles perquè vinguin a veure-la, perquè el que fa és enriquir-nos i donar-nos més valor”.

(llegiu tot l’article) (també a totbisbal)

A la pàgina de la Diputació de Girona es dóna compte de l’exposició: “El Patronat Eiximenis organitza una exposició itinerant sobre la Guerra del Francès a les comarques gironines“:

09/09/2010. L’exposició “La Guerra del Francès a les comarques gironines” ha estat promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis amb l’objectiu d’incentivar els investigadors a recompondre els fets ocorreguts durant la Guerra del Francès, coincidint amb la commemoració del seu bicentenari.

L’encàrrec de l’organització de la mostra va sorgir dels diferents centres d’estudi de les comarques gironines, a redós del Patronat Francesc Eiximenis, els quals han col·laborat en donar sentit al projecte i, en conseqüència, a donar-li una dimensió clarament territorial.

Per això el professor d’història contemporània de la UdG, Genís Barnosell, comissari de la mostra, ha comptat amb la col·laboració de molts historiadors que, des de diferents àmbits i amb diferents visions, han fet una completa reconstrucció de la Guerra del Francès a les comarques gironines.

L’objectiu del projecte ha estat fer una aportació a la divulgació i la recerca local, i s’ha plantejat com una exposició itinerant que al llarg d’aquest any farà parada a Banyoles, Begur, la Bisbal d’Empordà, Calonge, l’Escala, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

La inauguració de la primera mostra tindrà lloc el divendres 10 de setembre a les 20 h, al castell-palau de la Bisbal, on es podrà visitar fins al 10 d’octubre.

El catàleg de ’exposició

“La Guerra del Francès a les comarques gironines” es divideix en dues grans àrees temàtiques: 1) la Guerra del Francès comarca a comarca i 2) la Guerra del Francès tema a tema.

Genís Barnosell ha estat el coordionador del projecte, i han col·laborat amb ell tot un conjunt d’historiadors: Pablo de la Fuente, Francesc Xavier Morales, Rosa Congost, Enric Saguer, Maties Ramisa, Joan López, Jordi Bohigas, Lluís Roura, Albert Pons, Lluís Serrano, Lluís Maria de Puig, Maria Lluïsa Faxedas i Toni Dorca.

L’exposició ofereix una mirada polièdrica i plena de matisos de la Guerra del Francès ja que, tal com s’explica en el pròleg del catàleg, aquest esdeveniment “no pot limitar-se exclusivament a l’enfrontament militar entre la monarquia espanyola i l’imperi francès” sinó que cal també valorar la importància que a Catalunya va tenir en el desenvolupament dels fets “la iniciativa popular”. “La guerra, la va protagonitzar la societat catalana a través de les més diverses formes de resistència, i en especial de la guerrilla, l’actuació de la qual va arribar al punt de fer que els francesos consideressin Catalunya un dels llocs on van trobar una oposició més aferrissada”, explica l’autor del pròleg, Josep Fontana.

L’exposició es composa d’imatges, de fotografies, d’obres pictòriques, d’il·lustracions, de gràfics, de documents antics… de tot un conjunt d’elements que reforcen la idea que Fontana apunta en el pròleg d’”aprofundir en la mirada local per comprendre l’abast i la magnitud d’aquesta guerra”.

En conjunt, tal com evidencia el vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura Roger Zamorano, l’exposició “ha aconseguit el difícil equilibri entre el rigor historicista i l’afany divulgatiu”.

Vegeu també l’anunci a la pàgina web de l’ajuntament de La Bisbal. La notícia també ha sortit al diari digital teleprensa.es.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s