Generalitat de Catalunya, 650 anys

Per commemorar el naixement de la Generalitat de Catalunya s’ha triat el 1359 com a fita important entre els funcionaris estrictament temporals que, amb diversos noms (com receptores o levatores), s’havien escollit a les corts de finals del segle XIII per recaptar impostos que les corts havien promès al rei, i l’estructuració definitiva de la institució, que tingué lloc el 1413 amb Ferran I (el 1418 es faria el mateix al Regne de València). Així, la “Deputació del General” va sorgir com una comissió permanent de les Corts, que, entre reunió i reunió d’aquestes, s’ocupés de la tasca de recollir els impostos i gestionés tot el que hi tingués a veure. El 1359, a les Corts de Cervera, va quedar constituïda amb 12 diputats, als quals es van afegir el 1369 tres oïdors de comptes. La institució va créixer notablement en els anys següents i desde el primer terç del segle XV va esdevenir la institució encarregada de vetllar per tal que la monarquia respectés les constitucions de Catalunya. Al segle XVI rebé el nom de Generalitat. La monarquia la va eliminar, amb el conjunt de les institucions catalanes, després de la derrota a la Guerra de Successió, amb el Decret de Nova Planta el 1716. La Generalitat republicana i l’actual van prendre el nom de l’antiga institució per simbolitzar la vocació d’autogovern de Catalunya, de forma semblant a com ho va fer la Generalitat valenciana.

A hores d’ara no sé que la Generalitat hagi obert una pàgina web per a aquesta commemoració, però podeu llegir la nota de premsa en què la presentava i el resum històric que apareix a gencat.cat. Sobre aquests orígens es pot llegir el llibre divulgatiu publicat arran de la commemoració: Maria Teresa Ferrer, Els orígens de la Generalitat de Catalunya (1359-1413), BCN: Departament de la Vicepresidència, 2009 (i de la mateixa autora, un text breu: Origen de la Diputació del General o Generalitat de Catalunya). També podeu llegir altres textos i documents sobre el tema a la pàgina de l’Institut d’Estudis Catalans. També cal consultar la Història de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents, publicada el 2003 per Enciclopèdia Catalana (4 vols.)

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Generalitat de Catalunya, 650 anys

  1. Retroenllaç: La commemoració del 650 aniversari de la Generalitat de Catalunya « Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s